Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

30 September 2013

Sidang DUN; Rang undang-undang rumah tumpangan dipinda untuk keselesaan rakyat

Oleh Esah Abdullah 
Gambar oleh Zulkipli Putra

Sidang Dewan Undangan Negeri hari ini telah meluluskan Pindaan Rang Undang-undang Enakmen Rumah Tumpangan dan perkara-perkara berkaitan dengannya bermula fasa satu hingga 45.

Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said sempat bergurau dengan Wahid Endut pada sesi rehat Sidang Dewan Undangan Negeri di Wisma Darul Iman, hari ini.
Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said ketika diminta mengulas mengenai perkara berkenaan berkata, yang digunapakai sekarang adalah Rang Undang-undang 1948 yang melibatkan rumah tumpangan.


Sesi perbahasan Dewan Undangan Negeri Terengganu sedang berjalan.
“Kita sekarang berada pada alaf baru dan undang-undang ini dipinda adalah untuk keselesaan keselamatan dan keupayaan kepada pengusaha dan juga kepada penginap rumah tumpangan,” katanya kepada pemberita di Persidangan Dewan Undangan Negeri hari ini.

Katanya, dalam peraturan rumah tumpangan terlalu banyak kelemahannya yang perlu diperbetulkan dalam perkara ini mengikut perkembangan semasa

Menurutnya, ketika ini terlalu banyak perlanggaran syarat yang dilakukan oleh pengusaha-pengusaha yang meletakkan status rumah mereka kepada homestay sedangkan sebenarnya rumah tumpangan.

“Konsep Homestay ialah orang yang datang itu tinggal bersama tuan rumah dengan menyewa bilik dan makan minum apa yang dimasak oleh tuan rumah, tetapi apa yang banyak berlaku hari ini ialah rumah tumpangan yang mana tuan rumah tidak menginap bersama di situ,” katanya.

Katanya, perkara ini telah ditegur oleh pihak Kementerian Pelancongan kerana kesalahan meletakkan status berkenaan dan selepas ini semua pemilik homestay perlu berdaftar dan perlu mendapat kelulusan daripada kementerian.

“Homestay adalah rumah tumpangan yang berdaftar dengan Program Homestay Malaysia di bawah Kementerian Pelancongan dan bukan sewenang-wenangnya buat rumah kemudian tulis ‘homestay’,” katanya.

Katanya, homestay dan rumah tumpangan merupakan dua perkara berbeza dan ia telah mendapat teguran daripada kementerian baru-baru ini kerana di negeri ini paling banyak berlaku penyalahgunaan nama homestay .

Katanya, setelah mendpat kelulusan Sidang DUN, Rang Undang-undang berkenaan akan diwartakan dan akan diletak di bawah Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) untuk tujuan penguatkuasaan.