Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    4 months ago

04 October 2013

Lebih 300 hadir Forum Islam TrgFM

Teks dan gambar Aminudin Ismail.

Ustaz Kamalrudin (kanan),bersama Ustaz Suhaimi dan Ustaz Norharmizi.
Sebahagian pelajar yang hadir,
SETIU: Walaupun hujan, namun lebih 300 hadir memenuhi ruang sembahyang Masjid Kampung Banggol, di sini untuk mendengar Forum Islam yang bertajuk Korban Jihad yang dipengerusikan oleh Ustaz Suhaimi Endut, malam semalam.

Forum anjuran Terengganu FM dengan kerjasama Jawatan Kuasa Kemajuan Kampung (JKKK) Kg.Banggol, Masjid Kampung Banggol dan Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Kg.Banggol untuk siaran radio itu dirasmikan oleh Adun Permaisuri, Dato’ Mohd Jidin Shafee.

Jurukamera RTM.
Ahli panel forum itu ialah Ustaz Norharmizi Jamaludin, seorang penceramah agama dan Kamalrudin Omar, Pegawai Khas Agama kepada Menteri Besar Terengganu.

Ustaz Noharmizi yang memulakan ucapanya mendifinasikan makna jihad ialah bersusah payah, berlebih-lebih dan berungguh-sungguh dalam melaksanakan sesuatu.

Katanya, jihad itu ialah bersungguh-sungguh untuk menegakan agama Allah. “Jihad fisabilillah pula ialah berjihad berperang dengan orang-orang kafir untuk menegakan agama Allah s.w.t. Bagaimanpun, menurut beberapa ulama’ , jihad itu perlu diperluaskan maknanya, selain berperang ia juga adalah usaha gigih kita dalam melaksanakan sesuatu untuk mencari reda Allah,” katanya.

Tiga pelajar kyusuk mendengar ceramah.
Sementara itu, Ustaz Kamalrudin antara lain memberi beberapa contoh pengorbanan antaranya ialah korban yang dilakukan ibubapa untuk membesarkan anak-anak dan pengorbanan isteri terhadap suami. Beliau juga mengaitkan pengorbanan Siti Sarah isteri Nabi Ibrahim yang merestui perkahwinan suaminya dengan Siti Hajar.

Forum yang turut dihadiri lebih 150 pelajar dari Sekolah Menengah Sains Setiu (SAIS), Sekolah Menengah Saujana (SMJ) dan Sekolah Menengah Tengku Ibrahim (SMTI) itu tamat kira-kira jam 11.30 malam.