Halaman

03 October 2013

23,025 calon duduki PMR, bermula semalam

Oeh: Suriati Ali 

Seramai 23,025 pelajar Tingkatan Tiga termasuk 158 daripada mereka adalah calon berkeperluan khas (CBK) seperti buta, pekak, bisu, rabun, spastik dan lembam mula menduduki peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) bermula, semalam.

 Kesemua calon berkenaan menduduki peperiksaan di 197 pusat peperiksaan melibatkan 135 sekolah bantuan penuh kerajaan; tiga di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM); masing-masing dua dan empat swasta dan persendirian.

 Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri, Zakaria Hussin berkata seramai 21,520 adalah calon sekolah bantuan penuh kerajaan; 566 calon MRSM; 218 calon swasta dan 183 calon persendirian.

"Alhamdulillah, permulaan peperiksaan PMR kali ini berjalan dengan baik dan kita harap ia berterusan sehingga tempoh peperiksaan tamat pada Selasa ini," katanya.

 Katanya, cuaca baik pada peperiksaan kali ini juga memberi kelebihan dan keselesaan kepada pelajar untuk menduduki peperiksaan dengan lancar.

Beliau juga berharap kesemua calon dapat menempuhi peperiksaan tanpa sebarang masalah, selain memberi tumpuan sepenuhnya kepada semua subjek diambil agar mendapat keputusan cemerlang sekali gus memastikan Terengganu mengekalkan kecemerlangan dalam peperiksaan awam itu nanti.

 

No comments: