Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    4 months ago

02 October 2013

JPJ akan menyediakan perkhidmatan kaunter bergerak kepada penduduk daerah Besut


Hishammuddin bersama Ismail dan Muhamad Pehimi melihat van bergerak JPJ

Oleh: Mohammad Ishak 

Masalah kesulitan penduduk daerah Besut untuk berurusan dengan Jabatan Pengakutan Jalan (JPJ) akan dapat diatasi apabila sebuah van bergerak akan disediakan bagi memberi perkhidmatan kepada orang ramai di daerah itu.

Van yang dilengkapi dengan pelbagai kemudahan dan talian online itu dijangka beroperasi menjelang akhir tahun ini apabila Kementerian Pengakutan meluluskan peruntukkan pembelian van berkenaan.

Perkara itu dinyatakan sendiri oleh Pemangku Menteri Pengangkutan,Dato’ Seri Hishammuddin Hussein selepas merasmikan Program Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Bersama Pelanggan di Dewan Majlis Daerah Besut (MDB) Gong Kemuntong, Jertih, hari ini.

Hadir sama ADUN Jertih, Muhamad Pehimi Yusof, ADUN Kota Putera, Mohd Mahdi Musa, ADUN Kuala Besutr, Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman dan Ketua Pengarah JPJ, Dato’ Ismail Mohamad.

Hishammuddin berkata, Kementerian Pengangkutan meluluskan peruntukkan RM10 juta untuk membeli 30 van yang akan dijadikan sebagai kaunter bergerak bagi kemudahan rakyat di negara ini.

Katanya, dengan adanya kemudahan seperti itu orang ramai khususnya penduduk luar Bandar tidak perlu datang ke pejabat JPJ berhampiran sebaliknya menunggu kedatangan kaunter bergerak yang akan masuk kampung secara bergilir-gilir.

Beliau berkata, kemudahan kaunter bergerak itu diberikan kepada penduduk Besut sebagai penghargaan dan sokongan kerana memberi sambutan terhadap program yang dijalankan oleh JPJ Terengganu.

“Perkhidmatan yang disediakan ini juga satu usaha kerajaan untuk memberi kemudahan kepada rakyat selaras dengan slogan Rakyat Didahulukan Pencapaian di Utamakan,” katanya.